Турският президент Реджеп Тайип Ердоган официално откри бивша византийска църква в

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган официално откри бивша византийска църква в
Коментари Харесай

Турция официално обяви още една бивша църква от византийската епоха за джамия

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган официално откри някогашна византийска черква в Истанбул като джамия в понеделник, четири години откакто държавното управление му я дефинира за мюсюлмански молитвен дом, макар рецензиите от страна на прилежаща Гърция.

Това заяви АП.

Турция публично трансформира църквата " Свети Спасител " в Хора, известна като Карие на турски език, в джамия през 2020 година, скоро откакто по сходен метод трансформира забележителната истанбулска църква  " Света София " в мюсюлмански молитвен дом.

И двете преобразувания провокираха похвали от страна на вярващите мюсюлмани, само че и рецензии от страна на Гърция и други страни, които настояваха Турция да отбрани значимите монументи от византийската ера. И двата паметника са включени в листата на международното културно завещание на Организация на обединените нации.

Подобно на " Света София ", която епохи наред е била черква, а по-късно епохи наред - джамия, Хора е функционирала като музей в продължение на десетилетия, преди да бъде превърната в джамия. Официалното разкриване на Хора като джамия обаче се забавя, защото структурата е подложена на реституция.

В понеделник Ердоган отдалечено ръководеше церемонията по откриването на Хора - както и на други неотдавна реставрирани структури - от конферентна зала в дворцовия си комплекс в Анкара.

" Нека това донесе шанс ", сподели Ердоган по време на събитието, излъчено по малкия екран.

Църквата, ситуирана наоколо до античните градски стени на Истанбул, е известна със комплицираните си мозайки и стенописи. Тя датира от IV в., макар че постройката придобива настоящия си тип през XI-XII в.

По време на османското господство постройката е служила за джамия, а през 1945 година е превърната в музей.

Гърция разкритикува решението на турското държавно управление да я трансформира още веднъж в джамия, обвинявайки Анкара, че " оскърбява характера " на различен обект на международното завещание.

Решенията за превръщането на " Света София " и " Хора " още веднъж в джамии се преглеждат като стъпки, насочени към подсилване на консервативната и религиозна подкрепа на ръководещата партия на Ердоган в изискванията на стопански спад, написа news.bg.

През 2020 година Ердоган се причисли към стотици поклонници за първата мюсюлманска молитва в " Света София " от 86 години насам, като загърби интернационалните рецензии и апелите паметникът да бъде непокътнат като музей. До 350 000 души взеха присъединяване в молитвите отвън храма.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР